Smart investering

Ekonomiskt innehåll för privatpersoner

Utforska för- och nackdelarna med SMS-lån

SMS-lån är en relativt ny låneprodukt sett på det stora hela, även om den har några decennier på nacken. Allt beror på vilket perspektiv man har och hur mycket man zoomar ut för att se på saken på ett annorlunda sätt. Men oavsett vilket kännetecknas dessa lån av att det går fort att ansöka och få låneansökan beviljad. Dessutom betalas pengarna ut skyndsamt och ger dig tillgång till cash när du som mest behöver det.

Men vilka är då för- och nackdelarna med SMS-lån? I denna artikel utforskar vi och belyser dessa!

3 stora fördelar med SMS-lån jämfört med andra låneprodukter

De främsta fördelarna är:

 • Tillgängligheten. En av de främsta fördelarna med SMS-lån är den stora tillgängligheten. Traditionella finansinstitut kräver ofta en hel del pappersarbete av dig när du ansöker om ett lån, utöver att de även utför gedigna kreditkontroller. Men när du tar denna typ av konsumentkredit krävs istället en minimal byråkrati och dokumentation. Därmed är detta ett bra val för personer med lägre kreditvärdighet eller som har ett akut behov av att få låna pengar.
 • Snabbheten. Det faktum att det går snabbt att få låneansökan hanterad och beviljad är ännu en stor fördel med dessa lån. De godkänns ofta inom loppet av bara några minuter. Detta innebär att du i princip på direkten kan få pengarna utbetalda, vilket är fördelaktigt när du snabbt behöver dem.
 • Enkelheten. Den sista fördelen som vi vill belysa är enkelheten och användarvänligheten. Du kan ansöka på nätet och behöver inte ange överdrivet mycket information eller bifoga en massa olika dokument.

3 möjliga nackdelar med dessa lån

De viktigaste nackdelarna är:

 • Höga räntor. Den främsta nackdelen med dessa lån är att räntorna brukar vara högre än för traditionella lån.
 • Ökad risk för överskuldsättning. En annan möjlig nackdel är att snabbheten och enkelheten kan leda till en ökad risk för överskuldsättning. Därför behöver du låna på ett ansvarsfullt sätt.
 • Kortare löptid. Sist men inte minst är också löptiden för dessa lån kortare. Vanligtvis har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Detta begränsade tidsfönster kan vara utmanande för vissa låntagare.

Flexkontot erbjuder lån på mellan 3 000 och 30 000 kr

Som konsument kan du lätt hamna i en situation då du behöver lite mer pengar än vad du kanske har på kontot. Så kan till exempel fallet vara om du får oväntade utgifter som fort måste betalas. Långivare som Flexkontot fyller då en viktig funktion i att hjälpa dig att hantera dina ekonomiska åtaganden på ett vettigt sätt. Hos dem kan du ta ett lån på mellan 3 000 kr och 30 000 kr.

Du kanske undrar varför du skulle vilja låna pengar? Det kan såklart finnas många olika skäl till att du vill överväga att göra detta. Fortsätt att läsa så ska vi berätta om några av de många användningsområden som företagets lån har!

3 användningsområden för de lån som Flexkontot tillhandahåller

Vilka användningsområden finns det då för de lån som Flexkontot tillhandahåller? Potentiellt sett skulle du kunna låna pengar av dem och använda dessa på något av följande sätt:

 • Akuta utgifter av olika slag. Det råder sällan en brist på oväntade händelser i livet. Ibland kan dessa vara förknippade med oförutsedda utgifter såsom ett läckande tack, en bilreparation eller ett tandläkarbesök. Genom att ta ett lån på 3 000 kr och uppåt kan du täcka dessa kostnader och ta dig igenom denna besvärliga situation.
 • Resor och nöjen. Vi svenskar älskar som bekant att resa och utforska världen. Genom att ta ett lån på upp till 30 000 kr hos Flexkontot kan du finansiera olika typer av resor och nöjen. Till exempel kan du använda pengarna för att betala en kortare weekendresa eller en längre semesterresa. För såväl flyg som hotellboende, mat och underhållning kostar ju som bekant pengar.
 • Särskilda händelser. I livet möter vi inte bara oförutsedda händelser av olika slag. Vi ställs även inför särskilda händelser som kan vara trevliga men ändå kostsamma. Några exempel på sådana händelser är födelsedagar, andra slags årsdagar och bröllop. Även om dessa tillställningar allt som oftast kan vara väldigt trevliga kostar de vanligtvis mycket pengar. Men genom att ta ett lån kan du se till så att de blir minnesvärda utan att du behöver skjuta hela din hushållsbudget i sank.

Räkna ut aktieutdelning innan du delar ut pengar

De utdelningar som du får från ditt eget bolag kan vara en värdefull inkomstkälla. Utdelningarna ger dig bland annat en avkastning på ditt investerade kapital samt en belöning för att du driver bolaget på ett framgångsrikt sätt. Men när det kommer till att räkna ut aktieutdelning kan detta vara allt annat än enkelt. Dessutom kan du vilja använda pengarna på något av flera olika sätt.

Här tittar vi dels närmare på hur du kan gå tillväga för att räkna ut hur mycket utdelning du kan ta. Dessutom belyser vi även några möjliga ändamål som du kan öronmärka utdelningen till. Läs vidare för att ta del av denna information!

Du kan räkna ut aktieutdelning enligt någon av dessa två regler

De 3:12 regler som påverkar beskattningen av utdelningar i fåmansföretag avgör hur stor utdelning du kan ta från ditt bolag. Reglerna bestämmer nämligen hur stor del som kan beskattas som kapitalinkomst respektive tjänsteinkomst.

När man ska räkna ut aktieutdelning kan man göra detta på två olika sätt: enligt huvudregeln eller enligt förenklingsregeln. Förenklingsregeln är en lite förenklad variant med ett gränsbelopp på strax under 200 000 kr som ska fördelas jämnt över de olika delägarnas andelar. Om det finns fler än en ägare kan varje enskild ägare välja vilken regel denne vill använda för att beräkna sitt gränsbelopp.

Om man istället använder huvudregeln beräknas gränsbeloppet som summan av:

 • ett kapitalbaserat utrymme
 • ett lönebaserat utrymme.

Själva uträkningen är dock ganska komplicerad. Vi rekommenderar därför att du läser mer om hur du kan räkna ut aktieutdelning i den länkade artikeln.

Sju sätt att använda utdelningen för ett gott syfte

När du har räknat ut hur mycket pengar du kan dela ut kan du göra din utdelning. Dessa pengar kan du med fördel använda på något av följande sätt:

 • återinvestera i verksamheten
 • diversifiera din investeringsportfölj
 • spara till din pension
 • betala av skulder
 • bygga upp en buffert
 • skänka till välgörande ändamål
 • unna dig själv något.

Hur du väljer att göra är i slutändan ditt eget beslut. Tänk dock på att du ska ta upp utdelningen för beskattning framöver och betala skatt på pengarna.

Viktigare nu att du jämför lån innan du ansöker

När räntorna är låga flockas såväl företag som konsumenter kring de billiga pengarna som kan lånas. Men i takt med att räntorna höjs blir pengar allt dyrare och detta får effekter för såväl låntagare som långivare. Dessutom är det viktigare än någonsin att du som konsument nu faktiskt jämför lån och räntor innan du ansöker om ett lån. I annat fall riskerar du nämligen att behöva betala en alltför hög ränta för ditt nya lån.

Men det är faktiskt inte bara de konsumenter och företag som vill låna pengar som drabbas av de stigande räntorna. Även långivaren får sin släng av sleven i samband med att ränteläget påverkar flockbeteendet på finansmarknaden. Fortsätt att läsa för att få mer information om det här och varför det är viktigt att du jämför lån på hemsidan Låna Pengar Enkelt!

Så är läget just nu och därför är det viktigt att du jämför lån

Som alltid finns det flera rörliga delar i ekonomin och det kan därför vara komplicerat att få ett bra grepp om läget. För att sammanfatta läget kan vi dock nämna att:

 • Kostnaden för att låna pengar genom konsumentlån har ökat markant under 2022.
 • Vissa befintliga privatlån påverkas av de aktuella räntehöjningar, men de som framför allt drabbas är de konsumenter som ska teckna nya lån.
 • Långivarna behöver nu i allt högre utsträckning göra en noga övervägning och kika på skuldsättningen hos presumtiva låntagare innan de beviljar låneansökningar.

Kort och gott har med andra ord klimatet på lånemarknaden ökat och därför är det viktigt att du jämför lån innan du tecknar ett sådant. För räntan är trots allt en av de allra viktigaste rörliga delarna i en ekvation som har med lån att göra.

Så påverkas du som konsument av räntehöjningarna

Det finns förstås mycket som kan sägas om hur du som konsument påverkas av räntehöjningarna. Men om du redan har ett befintligt lån är det inte alltför säkert att räntenivån kommer fluktuera alltför mycket. Detta gäller åtminstone om du har en mer eller mindre fast ränta – då behöver du inte bekymra dig särskilt mycket. Men om du ska teckna ett nytt lån är saken en annan…

Viktigt att jämföra kreditkort för att få bra villkor

Det är viktigt att jämföra kreditkort för att du ska kunna säkerställa att du får så bra villkor som möjligt. De olika korten varierar nämligen en hel del när det kommer till flera olika faktorer. Några exempel är räntan samt vilka övriga avgifter som tillkommer. Dessutom har olika kortföretag diverse bonussystem och liknande som du kan ta del av. Läs vidare för att lära dig mer!

Genom att jämföra kreditkort kan du få bästa möjliga villkor

När du vill få tillgång till ett väldigt kortfristigt lån från en bank finns det få finansieringslösningar på marknaden som slår kreditkorten på fingrarna. Dessa ger dig en kredit som varierar i storlek beroende på din inkomst, nuvarande skuldsättning och kreditvärdighet. När du sedan använder kortet dras pengarna från krediten och du ska sedan betala tillbaka den skuld som du har ackumulerat.

Men för att du ska få ut mesta möjliga av kortet är det viktigt för dig att jämföra dina alternativ. Sajten Kreditkortsjakt hjälper dig jämföra kreditkort mot varandra. När du gör en jämförelse bör du kika på bland annat:

 • Dina shoppingvanor. Det är fördelaktigt att välja ett kreditkort som matchar dina personliga shoppingvanor. Detta för att du ska kunna maximera nyttan av den bonus som kortet ger dig.
 • Årsavgift. Ta reda på hur hög årsavgiften är för kortet. Ju lägre denna är desto mindre behöver du betala i årliga avgifter.
 • Ränteavgifter. Hur hög är räntan för de olika korten? Välj gärna ett alternativ som ger dig en lite mer förmånlig ränta för att undvika onödigt höga ränteavgifter.

Dessutom bör du även väga in flera andra faktorer och göra en avvägning utifrån den helhetsbild som du får fram.

Den stora risken med att använda ett kort som har en kredit

Innan du bestämmer dig för att jämföra kreditkort och sedermera skaffa ett kort som har en kredit bör du också vara medveten om riskerna. Det finns nämligen vissa potentiella risker kopplade till dessa kort. Genom att känna till dessa kan du enklare förebygga att du hamnar i en negativ spiral som är svår att ta sig ur.

Detta är nämligen den stora risken – att du hamnar i en spiral där du tvingas betala en hög ränta på din skuld eftersom du inte kan betala den. Därför bör du göra vad du kan för att alltid betala hela skulden varje månad.

Fintechbolag som Brixo utmanar det traditionella banksystemet

Fintechbolag som till exempel Brixo håller för tillfället på att utmana det traditionella banksystemet och förändra finansbranschen i grunden. Dessa bolag gör detta genom att bland annat använda den moderna tekniken till sin fördel för att uppnå sitt syfte. Genom att göra detta kan de bland annat tillhandahålla en bättre kundtjänst och i högre utsträckning motsvara kundernas förväntningar samt möta deras behov.

Snabbfotade fintechbolag vinner mark genom att vara mer anpassningsbara, mer lättillgängliga samt tillhandahålla mer lättanvända tjänster. De har det helt enkelt gjort det mer bekvämt och smidigare för kunderna att uträtta sina bankärenden på nätet jämfört med vad de olika storbankerna har lyckats göra. Detta har lett till att de mindre nischbankerna har ökat i popularitet på senare år. Nedan kikar vi närmare på en specifik nischbank som är ett utmärkt exempel på detta.

Så skiljer sig Brixo och andra nischbanker från storbankerna

Det finns flera egenskaper som särskiljer de olika nischbankerna från de traditionella storbankerna. Framför allt kan vi hitta skillnaderna i de olika företagens affärsmodeller. Ett fintechbolag är ofta ganska nystartat jämfört med de gamla jättarna. De saknar därför storbankernas erfarenhet, rykte och kundlojalitet. Detta försöker de kompensera för genom att vara mer snabbfotade och anpassningsbara samt mer moderna i sin framtoning.

För att exemplifiera dessa skillnader kan vi kika på nischbanken Brixo. Detta företag startades 2014 och står likt de större bankerna under Finansinspektionens tillsyn. De beskriver själva sin verksamhet som att de utmanar banksystemet med sina digitala kontokrediter. Dessa erbjuder de till svenska konsumenter. Företaget gör detta genom sina olika varumärken som förutom Brixo även innefattar:

 • Flexkontot
 • Kontantfinans
 • Merax.

Som kund hos dem kan du låna från 3 000 kr till 30 000 kr genom en så kallad kontokredit. Läs mer om denna finansiella produkt nedan!

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är helt enkelt ett konto med en kredit. Du kan använda detta konto och den kredit som kontot hyser som en slags buffert. När du är i behov av att låna pengar kan du göra detta via kontokrediten och sedan betalar du tillbaka pengarna. Därefter kan du låna dem på nytt igen.

Därför är det bra att samla lån

Att samla lån är ofta en god idé om det är så att du har många mindre och dyrare krediter. Det är inte särskilt konstigt att ha flera olika lån. Men det kan göra att du också exempelvis kanske betalar en högre ränta och andra kostnader än vad du egentligen skulle behöva.

Att ansöka om ett samlingslån har flera fördelar. Dessa kan till exempel vara att du:

 • Kan få lägre ränta och därigenom också en lägre månadskostnad.
 • Kan få bättre villkor på ditt lån.
 • Får en ökad kontroll över din privatekonomi.

Även om pengar givetvis har en stor inverkan på ditt beslut kan ett samlingslån också medföra att du får en ökad kontroll över din egen ekonomi. Istället för att betala flera olika fakturor och hålla koll på så att allt betalas, är det mycket enklare att ha koll på en enda faktura. Dessutom slipper på detta sätt onödiga kostnader såsom aviavgifter.

Så gör du för att samla lån

Det första du bör göra för att samla lån är att jämföra olika långivare. Detta för att erbjudandet som du kan få av en långivare kan skilja sig mycket mellan en annan långivare. Det kan till exempel handla att du kan få en lägre ränta eller bättre villkor vilket kan spara dig tusenlappar i slutändan. Det är pengar som du skulle kunna lägga på andra saker istället.

Nuförtiden kan du enkelt använda dig av en så kallad låneförmedlare. Det innebär att du genom en enkel process kan få flera erbjudanden från olika långivare. På så sätt kan du i lugn och ro hitta det bästa erbjudandet för dig genom att exempelvis hitta den långivare som erbjuder lägst ränta. Dessutom brukar endast en kreditupplysning tas vilket i sin tur är positivt för din kreditvärdighet. Även vilken ränta som du kommer att erbjudas har med din kreditvärdighet att göra.

Något som är viktigt när du väl ansökt om att samla lån och erhållit utbetalningen är att du omgående börja lösa dina dyrare och mindre krediter. Annars kan risken vara högre att du använder pengarna till något annat.

Bokmärk en bra sida med alla mäklare och deras arvoden

Går du i planer om att sälja din fastighet i närtid? Vissa skulle hävda att det bästa du kan göra för att spara pengar är att samarbeta med en fastighetsmäklare som debiterar ett lite lägre arvode. Därför bör du leta upp en bra sida med alla mäklare som gör det enkelt att jämföra arvoden från flera sådana aktörer på bostadsmarknaden.

Det kan nämligen ta många timmar att manuellt sondera terrängen i jakten på en fastighetsmäklare med ett juste arvode. Dessutom kanske du inte ens har den blekaste aning om vad som är ett normalt mäklararvode i Stockholm? Om denna beskrivning stämmer in på dig gör du bäst i att besöka en jämförelsesajt för att jämföra arvoden från olika fastighetsmäklare!

Hitta en bra sida med alla mäklare och arvoden att bokmärka

När du har surfat in på en bra sida med alla mäklare i Sverige är det bara att sätta igång och jämföra. Dessa sajter låter dig snabbt och enkelt jämföra arvoden från flera olika mäklare med bara några enkla knapptryck!

Efter att ha jämfört arvoden kan vi slå fast att:

 • De mäklare som tar ett lägre arvode ofta gör ett fullgott jobb trots sitt lägre pris.
 • Vad som är ett rimligt mäklararvode varierar utifrån flera olika faktorer, däribland värderingen på fastigheten och dess skick samt efterfrågan på marknaden.
 • Även rådande marknadsklimat är en viktig faktor att ta i beaktande.

Ett mäklararvode i Malmö kan skilja sig åt mycket i kronor och ören

Om du undrar vad som är ett rimligt mäklararvode i Malmö beror detta på många olika faktorer. Fastighetsmäklare tar ofta en provision på någonstans mellan 2 och 3 procent av köpeskillingen. Därför kan arvodet skilja sig en hel del åt beroende på om din fastighet går för 1 000 000 kr, 2 500 000 kr, 5 000 000 kr eller mer.

Slutpriset för din bostad är en faktor som delvis ligger lite grann utanför din kontroll. Däremot kan du påverka hur stor andel av kakan som din mäklare ska tillåtas roffa åt sig. Därför lönar det sig ofta att jämföra och välja en fastighetsmäklare som inte är så girig!

Hitta bra PPM-fonder och bästa pensionsfonderna

Det övergripande målet med att planera inför pensionen kan vara att sätta fingret på vilken inkomst du kommer att behöva på äldre dagar. Utifrån denna kan du sedan sålla agnarna från vetet bland PPM-fonder och bästa pensionsfonderna. Du kan då begränsa urvalet och satsa på den typ av fonder som passar just dig bäst. Detta är en viktig del i din långsiktiga ekonomiska planering.

Så vilka pensionsfonder bör du då titta närmare på? Här belyser vi några av de fonder som har presterat bäst på senare år!

Fondsparandet en viktig del av ditt pensionssparande

För att kunna bygga upp den inkomst som du önskar kunna nyttja när du väl ha gått i pension är ett fondsparande ett användbart verktyg. Dessutom har du som bekant ett visst kapital att spara i fonder i form av din så kallade premiepension. Men oavsett om du letar efter bra fonder till ditt individuella pensionssparande eller till premiepensionen är principerna desamma. Du vill ha en god diversifiering för att minska osäkerheten – detta samtidigt som du eftersträvar en maximal riskjusterad avkastning.

Har du letat efter bra alternativ i olika fondkategorier utan att hitta några sådana? Då har du kommit till rätt ställe. Här tipsar vi nämligen om de PPM-fonder och bästa pensionsfonderna som du bör spana in!

Dessa PPM-fonder och bästa pensionsfonderna bör du hålla ögonen på

När du ska välja fonder till din premiepension kan det vara värt att spana in gräddan bland PPM-fonder och bästa pensionsfonderna. Till de fonder i denna kategori som har presterat allra bäst under de senaste åren hör dessa:

 • BlackRock – World Energy A2
 • Franklin Natural Resources Fund A
 • Amundi Funds Volatility World A2
 • Odin Fastighet C
 • Spiltan Aktiefond Småland
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond A

Värt att notera är dock att dessa fonder inte på något sätt bör betraktas som rekommendationer. Du kan istället se dem som tips på specifika fonder som du kan kika lite närmare på. Det är dock viktigt att du gör din egen analys och väljer dina pensionsfonder utifrån denna. Detta är för övrigt någonting som du bör ta för vana att alltid göra när det kommer till sådant som har med din privatekonomi att göra.

Din lön som psykolog kan bli högre om du blir konsult

Det finns flera olika faktorer som kan få en yrkesperson att välja en tillvaro som konsult. De allra flesta psykologer skulle kunna bli konsulter om de ville, men det finns vissa egenskaper som är mer vanligt förekommande bland dessa. Ofta rör det sig om ett personligt val utifrån individens personliga förutsättningar och preferenser. Med detta sagt är det ingen hemlighet att du kan få en högre lön som psykolog genom att jobba som konsult via ett bemanningsföretag.

Riskaverta personer tjänar mindre som fast anställda

Framför allt inom psykologyrket är det viktigt att du är bekväm i din yrkesroll om du väljer att jobba som konsult. Detta för att du ska kunna få en flygande start och snabbt bli varm i kläderna i jobbet ute hos din uppdragsgivare. Det är nämligen någonting som förväntas av dig och därför är det en fördel om du har mycket erfarenhet av branschen innan du börjar konsulta.

Om du är en person som är väldigt riskavert kanske inte en tillvaro som konsult passar dig. Du kan i sådana fall känna dig mer bekväm med att vistas i din bekvämlighetszon och inte ta risker som du bedömer är onödiga. Men du kan som sagt tjäna mer genom att bli konsult istället för att vara fast anställd av en arbetsgivare. Dessutom är det inte alls så riskabelt och farligt som vissa tror att jobba som konsult.

Men vad kan du då få i lön som psykolog om du konsultar via ett bemanningsföretag, undrar du förmodligen? Svaret på denna fråga får du nedan!

Få högre lön som psykolog lite längre upp i landet

För att ta reda på vilken lön du kan förvänta dig att få bör vi kika på de genomsnittliga lönerna inom psykologyrket. Värt att notera är att dessa lönenivåer är generella och att du alltså kan tjäna mer som bemanningspsykolog. Dessa siffror kan dock ge en hyfsad fingervisning om vart vinden blåser.

De genomsnittliga psykologlönerna i olika delar av landet ser ut som följande:

 • Stockholm: 41 300 kr
 • Övre Norrland: 41 500 kr
 • Östra Mellansverige: 41 600 kr
 • Sydsverige: 41 600 kr
 • Västsverige: 41 800 kr
 • Småland med öar: 41 700 kr
 • Mellersta Norrland: 42 300 kr
 • Norra Mellansverige: 42 400 kr.

Sida 1 av 3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén