SMS-lån är en relativt ny låneprodukt sett på det stora hela, även om den har några decennier på nacken. Allt beror på vilket perspektiv man har och hur mycket man zoomar ut för att se på saken på ett annorlunda sätt. Men oavsett vilket kännetecknas dessa lån av att det går fort att ansöka och få låneansökan beviljad. Dessutom betalas pengarna ut skyndsamt och ger dig tillgång till cash när du som mest behöver det.

Men vilka är då för- och nackdelarna med SMS-lån? I denna artikel utforskar vi och belyser dessa!

3 stora fördelar med SMS-lån jämfört med andra låneprodukter

De främsta fördelarna är:

  • Tillgängligheten. En av de främsta fördelarna med SMS-lån är den stora tillgängligheten. Traditionella finansinstitut kräver ofta en hel del pappersarbete av dig när du ansöker om ett lån, utöver att de även utför gedigna kreditkontroller. Men när du tar denna typ av konsumentkredit krävs istället en minimal byråkrati och dokumentation. Därmed är detta ett bra val för personer med lägre kreditvärdighet eller som har ett akut behov av att få låna pengar.
  • Snabbheten. Det faktum att det går snabbt att få låneansökan hanterad och beviljad är ännu en stor fördel med dessa lån. De godkänns ofta inom loppet av bara några minuter. Detta innebär att du i princip på direkten kan få pengarna utbetalda, vilket är fördelaktigt när du snabbt behöver dem.
  • Enkelheten. Den sista fördelen som vi vill belysa är enkelheten och användarvänligheten. Du kan ansöka på nätet och behöver inte ange överdrivet mycket information eller bifoga en massa olika dokument.

3 möjliga nackdelar med dessa lån

De viktigaste nackdelarna är:

  • Höga räntor. Den främsta nackdelen med dessa lån är att räntorna brukar vara högre än för traditionella lån.
  • Ökad risk för överskuldsättning. En annan möjlig nackdel är att snabbheten och enkelheten kan leda till en ökad risk för överskuldsättning. Därför behöver du låna på ett ansvarsfullt sätt.
  • Kortare löptid. Sist men inte minst är också löptiden för dessa lån kortare. Vanligtvis har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Detta begränsade tidsfönster kan vara utmanande för vissa låntagare.