När räntorna är låga flockas såväl företag som konsumenter kring de billiga pengarna som kan lånas. Men i takt med att räntorna höjs blir pengar allt dyrare och detta får effekter för såväl låntagare som långivare. Dessutom är det viktigare än någonsin att du som konsument nu faktiskt jämför lån och räntor innan du ansöker om ett lån. I annat fall riskerar du nämligen att behöva betala en alltför hög ränta för ditt nya lån.

Men det är faktiskt inte bara de konsumenter och företag som vill låna pengar som drabbas av de stigande räntorna. Även långivaren får sin släng av sleven i samband med att ränteläget påverkar flockbeteendet på finansmarknaden. Fortsätt att läsa för att få mer information om det här och varför det är viktigt att du jämför lån på hemsidan Låna Pengar Enkelt!

Så är läget just nu och därför är det viktigt att du jämför lån

Som alltid finns det flera rörliga delar i ekonomin och det kan därför vara komplicerat att få ett bra grepp om läget. För att sammanfatta läget kan vi dock nämna att:

  • Kostnaden för att låna pengar genom konsumentlån har ökat markant under 2022.
  • Vissa befintliga privatlån påverkas av de aktuella räntehöjningar, men de som framför allt drabbas är de konsumenter som ska teckna nya lån.
  • Långivarna behöver nu i allt högre utsträckning göra en noga övervägning och kika på skuldsättningen hos presumtiva låntagare innan de beviljar låneansökningar.

Kort och gott har med andra ord klimatet på lånemarknaden ökat och därför är det viktigt att du jämför lån innan du tecknar ett sådant. För räntan är trots allt en av de allra viktigaste rörliga delarna i en ekvation som har med lån att göra.

Så påverkas du som konsument av räntehöjningarna

Det finns förstås mycket som kan sägas om hur du som konsument påverkas av räntehöjningarna. Men om du redan har ett befintligt lån är det inte alltför säkert att räntenivån kommer fluktuera alltför mycket. Detta gäller åtminstone om du har en mer eller mindre fast ränta – då behöver du inte bekymra dig särskilt mycket. Men om du ska teckna ett nytt lån är saken en annan…

Senaste inläggen av Berndt Eliasson (se alla)