Det är inte alla gånger så lätt att hänga med i vad som händer på börsen. Om du redan spar i aktier eller fonder vet du att det kan svänga en hel del. Det brukar gå upp på sikt. På kort sikt kan det gå rejält utför. Har du aldrig sparat på börsen finns en stor risk att det är för att du vill undvika denna berg- och dalbana. Vårt tips: Det är bra att spara pengar på börsen. Det är det perfekta stället att investera på om du har en lång sparhorisont. I skrivande stund har börsen gått igenom en osäker period. Från toppen i februari till botten i mars föll börsen med ca 30 procent. Därefter har den återhämtat sig. Men egentligen är det för tidigt att ropa att faran är över.

Alltid rätt med ETF

Poängen här är att varken du, vi eller någon annan vet vad som kommer att hända på börsen det närmsta året. Vi kan ha våra teorier men ingen vet med säkerhet. För småsparare brukar rådet vara att fortsätta spara, även när det går dåligt på börsen. Att tajma marknaden är nästan omöjligt. Försök inte göra det! De flesta småsparare som förlorar pengar på börsen trots att de har en diversifierad portfölj gör det på grund av att de försöker tajma marknaden. Detta lyckas sällan. Ett annat råd som gäller för alla är att försöka hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. Dyra fonder äter upp en stor del av avkastningen. Det som verkar som småpengar under ett år blir ganska stora belopp på sikt.

Här kommer något som kallas för ETF in – börshandlade fonder. Denna typ av fond handlas, som namnet antyder, på börsen. Det går blixtsnabbt att köpa och sälja. Som regel följer de något index, ungefär som indexfonder. Till saken hör att avgiften är otroligt låg jämfört med nästan alla fonder och de flesta indexfonder. En annan sak som är bra med ETF är att det finns börshandlade fonder för både aktier och räntepapper. Dessutom kan man investera i råvaror och alternativa investeringar.

Så kan du spara med ETF nu

Är det läge att börja spara nu? Ja. Det är alltid läge att börja spara. Börsen kanske går ner snart igen men på sikt går den upp. Sätter du undan ett litet belopp varje månad kommer det att bli en bra investering på sikt. Om du väljer att spara i just ETF blir det extra enkelt eftersom du snabbt kan sätta ihop en enkel portfölj. Blanda några väl valda ETF i aktieindex. Är du orolig för turbulent aktiemarknad kan du välja att även köpa en viss del ETF:er i räntepapper. En sådan portfölj klarar sig ofta bra.