Det finns många olika slags privatlån att välja mellan för den som är i behov av pengar. Idag kan du botanisera på finansmarknaden i jakt på allt från snabblån till traditionella banklån. Du som har googlat efter långivare och låneprodukter på sistone har troligtvis stött på begreppet lån utan UC. Men Vad är egentligen detta och varför är dessa lån så pass populära?

Genom att analysera sökvolymen på söktermen lån utan UC med hjälp av Google Trends finner man att dessa sökningar är allra vanligast under sommarmånaderna. Vad det kan tänkas bero på kommer vi inte att försöka bena i just nu. Vi kan dock konstatera att så är fallet och att det kanske har att göra med en ökad efterfrågan på semesterresor på sommaren.

Hur som haver är det populärt med dessa lån bland svenska låntagare. Vad dessa låneprodukter fyller för funktion är att de låter dig ansöka om lån utan att en kreditupplysning görs via UC. Detta kan underlätta för dig som hoppas på ett positivt besked på din låneansökan. Läs vidare så ska vi förklara varför så är fallet!

Även vid lån utan UC bedöms din kreditvärdighet

Anledningen till att det har blivit väldigt populärt med lån utan UC är att ansökningar där detta kreditupplysningsföretag involveras kan försvåra processen för vissa låntagare. Detta gäller i synnerhet om du ansöker om flertalet mindre krediter eller lån under en begränsad tidsperiod. Du kan då få etiketten högriskkund och därmed få svårare att beviljas större blancolån, billån och bostadslån.

Det finns dock långivare som väljer att gå en annan väg. Även dessa kontrollerar din kreditvärdighet, dock inte med hjälp av UC utan istället via andra leverantörer av kreditupplysningar. Det finns i huvudsak tre sådana på den svenska marknaden:

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Safenode

Eftersom dessa tre leverantörer inte delar med sig av sin data till tredje part påverkar ansökningen inte din kreditvärdighet hos UC. Det är detta som man syftar på när man talar om lån utan UC – helt enkelt att ett annat kreditupplysningsföretag än just detta används. Men din kreditvärdighet bedöms alltså fortfarande, bara med hjälp av andra leverantörer.