Kontokredit utan UC fungerar som annan kontokredit – det vill säga att du beviljas kredit med en maxgräns och använder krediten vid behov. I den här texten kan du läsa mer om kontokredit utan UC – och mer om hur det fungerar i allmänhet.

Varför kontokredit utan UC?

Kontokredit utan UC är som annan kontokredit. Skillnaden är att kreditgivaren inte använder sig av företaget UC (Upplysningscentralen) för att kontrollera din kreditvärdighet. Istället använder man företag som till exempel Creditsafe eller Bisnode. Vanligast är att andra kreditgivare använder UC för att se din kredithistorik. Om du då tidigare har fått din kreditvärdighet kollad med andra företag, så finns en möjlighet att den nya kreditgivaren inte ser dina tidigare lån.

Betalar man ränta på hela krediten?

Nej. Ponera att du har en kredit på 30 000 kronor. Använder du ett par tusen av den för akuta utgifter betalar enbart ränta på de tusenlapparna. 30 000 kronor är då bara maxgränsen, och alltså inte det som du betalar ränta på.

Hur ansöker man?

Att ansöka om kontokredit utan UC är ungefär detsamma som när det kommer till snabb- eller privatlån. Eftersom det finns en hel del kreditgivare som erbjuder det, är det en god idé att jämföra ordentligt innan du bestämmer dig. Genom att jämföra kan du potentiellt spara ganska mycket pengar – i synnerhet om det är lite högre summor du vill ansöka om. Som alltid är det en god idé att titta på den effektiva räntan, snarare än enbart den nominella, för att se vad krediten faktiskt kommer att kosta dig.

Exakt hur ansökan går till kan variera lite mellan olika aktörer. Som regel får du ange dina personuppgifter samt det belopp du önskar få kredit för. Många långivare erbjuder möjligheten att signera direkt med Mobilt BankID. Således kan ansökan göras från datorn eller mobilen.

Vad är skillnaden mot ett vanligt lån hos banken?

Det finns ett antal skillnader. Till exempel:

  • Dyrare. Kontokredit (utan UC eller med) tenderar att vara dyrare än de flesta lån du tar hos banken.
  • Amorteringsplan. När du lånar hos banken får du en amorteringsplan så att du är av med lånet innan löptiden gått ut.
  • Du betalar inte för det du inte utnyttjar. En fördel med kontokredit är att du bara betalar för det du utnyttjar.